♡♥ᗩiN POḰ Lᗩᖺ ♡♥
Hi, I'm nik nor amizatul ain bt nik lah . call me ain or nik . be nice yaa :) I'm ex-MAAHAD JOHOR 2012 . Do follow me . Thank you .







Ahlan Wasahlan Wa Marhaban Ya Ramadhan Mubarak .
Friday, 12 August 2011 ? 0 Happy ?
Assalamulaikum! haha . sopn sungguh.Ank spe la ni ye . hehe . erm aq na ucpkn slamat menyambut ramadhan al mubarak n slamat brpuasa sume . wlupn da nak msuk 13 ari kite sume brpose tp still tak trlmbt ag kn ? huhu . kat sni aq nak talk2 sikit pasl bulln ramadhan , buln yg mulia nie. hehe .Hope korg sume hayati yee~

RAMADHAN....BERMULANYA SUATU PERUBAHAN .
Imam Ahmad & al-Nasai telah mriwaytkn sbuah hdis dgn isnad
yg sahih dri Abu Hurairah R.A.Beliau tlh brkata : Rasullullah saw telh brsbda :
"Ramadhan telh dtg kpd kamu yg mrupakn buln berkat & Allah swt telah 
mewjbkn puasa dlm buln ini . Smua pintu nraka dtutup srta dibelenggu syaitn.
Ia mmpunyai satu mlm yg lebih baik dri sribu buln & sesiapa yg tidk brtmu dgnnya ia sgt rugi ".

Ibnu Rejab telh brkata : Hdis ini pd aslnya ialah sbgai thniah kpd mnusia dgn kdtgn Ramadhan.
Bagaimana org brimn tidk mndpt brita gmbira dgn trbuka pntu syurga ?
Dan bagaimana org brdosa tidk mndpt brita gmbira dgn trtutup pintuu nraka ?
Bagaimna pula org yg brakal tidk mndpt brita gmbira dgn trbelenggunya sgala syaitn ?

Beginilah cara Rasullullah saw menyampaikn brita gmbira kpd shbtnya . Sesungguhnya  ia 
adalah kekasih yg dtunggu2 & Rasullullah saw telh menymbut kdtgnnya . Sabda Nabi saw brmksud : 
"telh dtg kpd kamu Ramadhan yg mnjdi penghulu sgala buln.Selamat dtg diucpkn".


Hati merasa rndu dgn khdian kekasih yg lama mnghilgkn diri & tiada kgembiraan yg
lebih dri itu.Tetapi bgaimana pula dgn smbutn di rumh kita ? Ia adlah kekasih & kita telh 
mengetahui kdtgnnya & sedg brtemu kita ?




PANDUAN DARI HADIS MENGENAI BERPUASA.

  • Diriwayatkn dri Umar bin Khatthab R.A telh brsbdaRasullullah saw: Apabila mlm sudah tiba dri arah sini  & siang telh prgi dri arh sini , sedg mtahari sudh trbenam,maka org yg brpuasa boleh brbuka .(H.R. Bukhari & Muslim.
  • Diriwayatkn dri Sahal bin Saad : Sesungguhnya Nabi saw telh bbrsbda: Manusia (umay islm) msih dlm keadaan baik selama mntakjilkn (menyegerakn) brbuka. (H.R. Bukhari & Muslim)
  • Diriwayatkn dri Salman bin Amir,bhwa ssungguhnya Nabi saw telh brsbda : Apabila slh seorg di antara kamu puasa hendklah brbuks dgn kurma,bila tidk ada kurma hendaklah dgn air,ssungguhnya air itu brsih.
TIPS MENIKMATI KEINDAHAN RAMADHAN .
  1. TILAWAH AL-QURAN:Mnghabiskn satu juzuk sehari utk tilawah & tadabbur.Memanfaatkn segenp masa, di wktu siang & mlm utk brsma al-quran .
  2. TARAWIKH:Pilihlah msjd dgn keutamaan : dekt dgn rumh,bacaan imam yg tartil,kadr bacaan (lebih afdhal satu juzuk),tazkirh.
  3. IKTIKAF:Saling mmbntu di kalangn ahli kluarga utk memudhkn ibadat iktikaf di msjd ,rncang reht,kenl psti msjd yg `mesra iktikaf ' (disediakn mkn sahur , mndpt smbutn dll )
  4. INFAQ:Sediakn pruntukn khas utk sedekh kpd ank ytim,org kir mskin,mualaf,umt islm yg brjihd sprti di palestin & israq dll .
  5. IFTAR:Elakkn pmbazirn,mengawl nfsu keinginn mkann plbgai,pstikn mknn seimbang & brkhasiat.
  6. MJLIS ILMU & TAZKIRH:Anjurkn mjlis tzkirah slps solt sbuh,tarawikh,zuhur di surau pejabt,brsma ahli kluarga di rumh.
  7. ZIKIR & DOA:Cuba bristiqomh brsma ahli kluarga utk mmbca zkir al-mathurat,bykkn brdoa pd wktu mustajab,prbykkn zkir sepnjg masa.

Erm , mybe 2 je kot . k laa , tgn pn da lenguh sgt nie . lastly,slamt mnjalani ibadah pose k ? daa . ^_^


Thanks for reading :)